Първият форум, изцяло посветен на вътреочните тумори в детска възраст и при възрастни, беше открит в София

Първият форум, изцяло посветен на вътреочните тумори в детска възраст и при възрастни започна в София. Симпозиумът “Интрабулбарни тумори” откри председателят на Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика проф. Александър Оскар.

Темата е изключително актуална и е свързана с много тъга и болка за пациентите и близките им, но също така през последните години е свързана и с много оптимизъм, каза проф. Оскар в началото. 

Проф. Александър Оскар прочете и приветствие от името на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков. “За България моментът е исторически, защото събитие, посветено на тази тема, се провежда за първи път в нашата страна. Вярвам, че предстоящите дискусии ще имат широк обществен отзвук и ще спомогнат за преодоляването на много от специфичните предизвикателства, пред които се изправят специалистите онкоофталмологията. Злокачествените очни заболявания представляват сложна за диагностика и лечение патология, която засяга и деца, и хора в зряла възраст. Ето защо е изключително важно да се работи за въвеждането на най-успешните и съвременни диагностични и терапевтични методи в онкоофталмологията”, гласи приветствието на министъра. Решенията, които ще вземете днес, ще подпомогнат развитието на онкоофталмологията не само на национално, а и на международно ниво. Всичко това е в интерес на науката и на пациентите, посочва още министърът в своето приветствие.

Това е първият по рода си форум в България, отбеляза заместник-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов (ГЕРБ-СДС). Тук се е събрал елитът на българската очна онкохирургия и очни специалисти, каза още Иванов.

Линк към новината

Други НОВИНИ