DOG 2023 – обзор на годишния конгрес на Немското офталмологично дружество от Проф. Христина Видинова

По традиция тази есен от 28 септември до 1 октомври 2023 в Берлин се проведе годишният конгрес на Немското Офталмологично  дружество – DOG. За първи път от времето на пандемията повече от 2966 специалисти и участници присъстваха на DOG 2023, а общо 4628 посетители се стекоха в на събитието в Berlin Estrel.

„Големият брой участници потвърждава, че личният контакт между офталмолозите е по-важен от всичко друго“, каза президентът на DOG професор Николаос Бехракис, ръководител на Клиниката в Есен. В допълнение към основните лекции форматът „Акценти в  науката“, посветен на най- новите научни разработки, беше една от новостите на годишната конференция. Проф. Бехракис  в своята реч при откриването  се фокусира  върху „Лидерство в офталмологията чрез хуманност и компетентност“. „Един пример е по-убедителен от хиляди инструкции“, обясни  той. Да бъдеш пример за подражание включва „да работиш, за да гарантираш, че другите ще стигнат по-далеч от теб.“

За да постигне тази цел, DOG основа академия за лидери, в която могат да кандидатстват лекари на възраст до 45 години. През следващите 12 месеца 16-те участници ще бъдат обучени на умения в лидерство на утрешния ден в 6 модула.

Една от най-престижните лекции на конгреса, тази носеща името на Албрехт фон Грефе, беше поверена на Проф. Норберт Пфайфър на тема „Университетската офталмология през 21 век: Quo vadis?“.

Другите основни лекции бяха изнесени от проф. Теро Кивеля и д-р Дейвид Йорстън. Изследователят от Хелзинки – проф. Кивеля – говори за начините за намаляване на метастазите при увеалния меланом. Британският учен д-р Йорнстън ни запозна с въпроса как да се подобри  зрението след отлепване на ретината. Лекцията Custodis на немското ретинално дружество беше посветена на Диабетната ретинопатия и беше изнесена от Prof. G. Lang, ULM. Всички сесии от поредицата „Акценти в тнауката“ бяха добре приети от  участниците.

„Този ​​успех показва големия потенциал, който се крие в обмена между клиничните и фундаменталните науки“, казва Бехракис.

Обучителният формат „Актуално с  DOG“ се доказа като постоянен симпозиум и подобно на конференциите Интересни клинични случаи и Consilium diagnosticum отново се радва на огромен  интерес и популярност особено сред младите специализиращи офталмолози.

Много други симпозиуми, лекции и фирмени събития също отбелязаха завидни проценти на участие. Общо офталмолозите успяха да присъстват на три Keynote лекции, осем международни експертни  симпозиума, 61 сесии, 39 курса, 12 семинара, 68 wet labs и симпозиум за пациенти.   Основните теми, залегнали в конгресната програма бяха посветени на:

  • Очни тумори, диагностика и терапия. Радиационна ретинопатия –  терапия.
  • Суха форма на МДСВ нови диагностични методи с АI.
  • Първи резултати от прилагането на Pegcetacoplan при пациенти с географска атрофия при МДСВ.
  • Хирургична събота – хирургия за MIGS  при глаукома на живо, видеосимпозиуми, посветени на витреалната хирургия и симпозими, посветени на усложненията при катаракталната хирургия.

На индустриалното изложение 98 изложители представиха иновативни продукти и услуги, като се проведоха и 24 фирмени събития.

Социалната програма също имаше специален акцент тази година: „DOG in Concert“ празнува своя  20 годишно провеждане. За тази годишнина произведенията на Георг Фридрих Хендел, Йохан Себастиан Бах, Карл Филип Емануел Бах и Улрих Ровер/Майкъл Корб бяха изпълнени в Passion Kirche в Берлин – Кройцберг. Благотворителният концерт в полза на фондация Augen се проведе под ръководството на Хуан Пагес.

Освен музикалните впечатляващи бяха и спортните изяви. В благотворителното бягане „Eye Run”  се регистрираха над 130 участници, а  благотворителното колоездачно състезание „EyeCycle“ беше  спечелено от екипа на Университетската очна клиника в Бон, който навъртя най-много километри.

Много емоционална беше церемонията по предаване на ръководството на конгреса на следващия председател на DOG – Prof. Dr. Gerd Auffarth, ръководител на Университетската клиника Heidelberg, който ще организира следващия конгрес през есента на 2024.

На заключителната церемония беше почетена и паметта  на др. Ролф  Греве, един от радетелите за сътрудничество и взаимовръзки със страните от  Източна Европа в DOG и голям приятел на Българската Офталмология. Поклон пред неговата памет и дело!

Конгресът завъши, както и започна, с микс от разнообразни емоции, с много нови  приятелства и с надеждата  и очакването за един още по–интересен DOG конгрес през  2024.

Проф. Х. Видинова,дмн

Други НОВИНИ